Две напълно еднакви улични лампи на бул. Цар Освободител струват съответно

...
Две напълно еднакви улични лампи на бул. Цар Освободител струват съответно
Коментари Харесай

Столицата плаща за улични лампи 77 пъти над пазарните цени

Две изцяло идентични улични лампи на бул. " Цар Освободител " костват надлежно 5755 лева и 1587 лева Единствената разлика е, че са от двете страни на улицата. Става въпрос за следващия скандал с публични поръчки, за който заяви общинският консултант Борис Бонев в предаването по Би Ти Ви. В случая поръчката е за 73 млн. лева за създаване на улично осветяване, извоювана от две компании " Лог Сиберия " и " Улично осветяване ". Фирмите са разделили столицата на две половини. " Лог Сиберия " работи с високите цени, другата с 5 пъти по-ниски за една и също нещо. 

 ``Има цени сред три и 77 пъти по-високи от пазарните цени``, сподели Бонев. Най-фрапираща е заплатата, която получава в " Лог Сиберия " водач на вишка в уличното осветяване - 7 хиляди лева. 

В студиото на Би Ти Ви Борис Бонев сподели и въпросните контракти, които към този момент са подписани са и са влезнали в действие. 

Неговата организация ``Спаси София`` е направила и опит -  купува някои от частите за създаване на улична лампа от елементарен магазин. ``Една редова клема е 71 стотинки. Столична община обаче заплаща 17 лева - повече от 22 пъти над постоянните цени. За петте уреда нашата фактура е за 139 лева За същото Столична община заплаща 900 лв``.

Всъщност Борис Бонев и екипът му алармират за казуса, още когато търгът е разгласен. ``Ние сигнализирахме, че цената е доста повишена, а бяха заложени и по-ниски критерии за качеството. Тогава заместник-кметът по превоза Кристиан Кръстев чу нашите апели, само че не обърна внимание. По-скъпата компания ``Лог Сиберия`` е записала, че междинното възнаграждение на чиновниците е 40 лева на час. Нямам информация кой действително стои зад тази компания. Столична община е имала опция да приключи публичната поръчка. Кристиан Кръстев носи отговорност за това``, зави Бонев и прикани за оставката на заместник-кмета.

Заплахи

Борис Бонев разкри и повече информация към заканите за живота му. ``Получих информация, че има опасност за моето здраве. Съобщи ми я източник от американското посолство. Ако до американските служби достигне информация за опасност за обществена персона, те са задължени по закон да оповестят. Аз бях информиран за тази опасност, след което дадох показания в Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата``, изясни общинският консултант.

``Разсърдили сме доста хора с прякори и нечиста репутация``, отговори Бонев на въпроса кой стои зад заканите. ``Мерките да се защитя няма по какъв начин да ги кажа. Заплахата е отправена към мен персонално и съм взел ограничения за себе си. Не сме дискутирали държавна защита. Да оставим българските служби да намерят отговорите``, сподели той. Подобна опасност съвсем по същото време получи и проверяващият публицист. Той също беше осведомен от Съединени американски щати, само че в неговия случай американските служби не се бяха свързали с българските си сътрудници. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР